Na Badnji dan nikako ne smete raditi ovo…! Ne prizivajte losu srecu!

Na Badnji dan nikako ne smete raditi ovo…! Ne prizivajte losu srecu!

06/01/2023 0 By Lela

Badnji dan je pred nama. Dan pred Bozic i ujedno poslednji dan strogog bozicnog posta za sve hriscane. Na Badnji dan postoje pravila i obicaji. Ukoliko niste upuceni u sve tu smo da vas podsetimo.

Badnji dan ima poreklo svog imena. Ovaj dan je dobio ime po badnjaku. Ujedno ovo je sveto drvo Slovena. Na badnji dan domacin ranom zorom izlazi iz kuce i krece u potragu za badnjakom. Odlazi u sumu i sece granu najcesce od drveta hrasta. Upravo ta grana predstavlja badnjak.

Badnjak se unosi uvece u kucu. Unosi ga domacin i time zapocinje bozicnu proslavu. Stari badnjak se pali u peci sa vatrom, a novi cuva do sledece godine.

Na Badnji dan cuva se mir i toplina doma. Na Badnji dan rano se ustaje i lozi se vatra. Pece se pecenica. Pecenica koja se pece na Badnji dan priprema se dan ranije na Tucindan.

Na Badnji dan postoji pravilo da se jede samo posna hrana. Ovu tradiciju postuju svi vernici i pridrzavaju se iste. Mrsna hrana se na ovaj dan ne iznosi na sto.

 

PRIDRUŽITE NAM SE I ZABAVITE SE SA NAMA SVAKOG DANA. KLIKNI >>>OVDE<<<

 

 

Takodje postoji obicaj na Badnji dan da se slama stavlja ispod trpeze. Svi vernici se trude da na ovaj dan trpeza bude bogata posnom hranom. Ma stolu za obedovanje nalazi se baklava, razni specijaliteti od ribe, riblja corba, posne pite, posni kolaci i jos mnogo toga. Ovu tradiciju vernici jako vole i postuju i strogo je se pridrzavaju.

Ono sto vecina ne zna je to da nesto nikako ne smete raditi na Badnji dan. Jedno veliko pravilo je da na Badnji dan se nista ne iznosi iz kuce. Dom treba da sacuva svoje blagodati i postuje ono sto ima. Takodje se ne trazi od drugih ljudi nista u zajam. Kao sto postujete svoj dok i tradiciju, tako se postuje i tudji dom. Ovo pravilo ne zaboravite  da bi cele godine imali puno darova.

Nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2