Na Veliki petak nikako ne radite ovo…! Narodna verovanja na ovaj veliki dan!

Na Veliki petak nikako ne radite ovo…! Narodna verovanja na ovaj veliki dan!

21/04/2022 0 By Lela

Veliki petak je jedan od najtuznijih dana u godini svakog hriscanina. Na veliki petak se postuju pravila vezana za taj dan i svaki vernik ih se pridrzava.

U nastavku cemo vas podsetiti na ceo skup desavanja i hriscansku pricu vezanu za ovaj dan. Sta se desilo na Veliki petak i zasto je ovo poseban dan za sve hriscane?

PROCITAJTE I: Astro vazne vesti za sve znake zodijaka! Raku se savetuje oprez, a jednom znaku ce se ispuniti velika zelja!

Poznato je svim hriscanima da je Isus Hrist mucen izmedju Velikog cetvrtka i Velikog  mucen i bicevan. Tadasnji donosilac pravde Pontije Pilat predao je Isusa Hrista Judejima jer nije mogao da ga osudi. On je rekao da nema ni jedan motiv da bi ga okrivio i da je Isus nevin. Judeji su tada uvidevsi da ne mogu da ga osude rekli da se Isus proziva carem i buni protiv imperatora. Znali su da na taj nacin Rimljani moraju da ga kazne.

 

PRIDRUŽITE NAM SE i zabavite se sa nama svakog dana. KLIKNI >>>OVDE<<<

 

 

Pred Pashe judejski praznik, Pilat je pitao narod koga da oslobodi, Isusa Hrista ili razbojnika Varavu koji je ubio nekoliko rimskih razbojnika. Narod nahuskan i nagovoren rekao je Varavu. Kada je upitao sta da radi sa Isusom Hristom narod je u glas vikao “razapni ga!”

Isus Hrist je razabet na brdu Golgota zajedno sa jos dva razbojnika. Njegov krst na kom je razapet nalazio se na sredini. Na glavi je imao trnovit venac, a sake su mu bile zakucane za krst.

Na Veliki petak svi vernici praznuju i zale za ovim dogadjajem Isusa Hrista. Postoje verovanja koja su vezana za ovaj veliki dan. Na Veliki petak neke stvari prosto su zabranjene i ne trebate ih ciniti.

U nastavku cemo vam otkriti vise o tome.

Nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2